...
topbella

Friday, December 31, 2010

kalaam terakhir 2010

ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته


sebentar lagi tepat jam 1200, berakhirlah tahun 2010 dan bermula lah thn 2011... i'll be 25 years old very soon... mcm mimpi, antara percaya dan tidak... huhu~ bukan tak blh menerima hakikat yg diri ni dh semakin tua... cuma terasa perasaan, sikap, pembawaan, etc... masih lagi mcm sweet 20's... hehehe~ mmg la 25 ni pn still sweet 20's tp dh di ambang2 ja dh... bunyi cam dh agak tua la tp....... entahlah... never mind.. 

nota dari tempat kerja

ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته


Nota yg ku ungkap dari tempat kerja ku....... bertarikh 28 Disember 2010....


hemm.. agak2 nya berapa lama aku blh bertahan di sini ya..?

this is not what i like and love..

but it's not a very tough work though..

in a way, this is kinda a sweet job..
especially when cust appreciate the assistance that we give them... at least it can make me smile.. :)

Tuesday, December 21, 2010

perginya tak kembali lagi~

ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته


Lama sudah jari2 terasa kaku untuk menaip... mcm2 hal yg berlaku... gembira + suka + duka + pilu...... Jiwa sarat kerinduan utk menulis di ruangan ini... namun kesempatan masa terlalu mencemburui kehendak hati... Hari ini aku kembali... tanpa arah yg benar2 pasti, apa yg sebenarnya inginku coretkan di sini...

Bahasa bunga2 sbg mukadimah menunjukkan emosi yg bukan dlm keadaan terbaik... agaknya la~

Sunday, November 28, 2010

terpukul..!

ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته


Speechless... apabila seorang junior mengetuk windows ym dan memberi hujah2 serta berkongsi artikel2 tentang tanggungjawab dakwah... ingin berkata-kata sesuatu, tapi semuanya hanya akn menjadi alasan... lebih baik diam dan menghormati pandangan beliau... itu lebih baik dlm perkiraan aku....

seorang da'ie takkan mengenal erti letih...
seorang da'ie takkan merungut dgn kesulitan yg terpaksa dihadapinya...
seorang da'ie takkan byk memberi alasan dlm menjalankan agamanya...
seorang da'ie akn melakukan segalanya demi Allah...
seorang da'ie pasti gentar dgn segala amaran yg ada dalam kitab Nya...
seorang da'ie akn push dirinya over the limit....
seorang da'ie takkan menjadikan jarak sbg alasan utk tidak melibatkan diri dlm jamaah...

masih ada lagi....

ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته


Hurmm... apa plk la yg masih ada lagi ni kan? huhu~ just terasa nk catatkan di sini... tentang "dia"...

Semalam ain dpt call dari seorang customer yg namanya sama mcm "dia".. Kalau ikutkan dh hmpir 5-6 thn menda ni jadi kenangan... but somehow bila terlintas yg caller tu mgkin dia, degupan jantung tetiba jadi deras... of course yg call tu bukan "dia" la... tp somebody yg dlm lingkungan usia yg lebih kurang la rasanya...

Monday, November 15, 2010

seorang teman..

ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته


semakin aku ingin menjauhinya..

semakin takdir menghampirkan aku padanya...
segala yg berkaitan dirinya...
tetiba terkaitan dengan diriku juga...
mungkin sudah masanya utk aku mengalah...
biar sejauh mana aku cuba mengelak..
namun andai jodoh antara kami sememangnya ada..
tiada apa mmpu ku lakukan utk terus mengenepikannya...

Saturday, November 13, 2010

vaada raha

ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته


hurmm~ lama tak layan cita hindustan... hari ni layan panggung sabtu kt tv3... tak tau la kot sbb ain tak tgk dari mula ka hapa... tp start drpd part yg ain sempat tonton, cita ni quite different... at least ada motif and have a good msg also... almaklumlah cita2 bollywood ni tak abih2 pasai cinta, tayang body sana cni, berebutkan harta benda, etc. But this movie vaada raha is different...

sinopsis cita nya ada sorg doktor nama duke chawla... accident n saraf tunjang cedera teruk menyebabkan dia lumpuh... rasanya la.. sbb masa ain tgk tu dia dh terlantar kt katil dan dh tak da semangat nk idop... one sweet boy appear in his life named roshan... he got a sister named roshni... he told that duke that his sister is suffering from cancer... this doctor actually is doing research on cancer also... everyday this sweet boy akn cerita pasal pemandangan di luar bilik doctor ni... yela sbb si duke ni kan tak leh gerak... kaki tgn suma lumpuh terus.... dr. duke ni dpt semangat utk terus idop pn sbb budak roshan ni... budak roshan ni yg selalu bg semangat dan keyakinan kt dia... watak budak ni mmg seorg yg sgt happy go lucky... diringkaskan kisah~ sebenarnya dia yg ada cancer... smpai ke sudah dia tak bgtau dr. chawla ni yg dia sakit... by the time dr. tu tau, roshan dh mati... sgt sadis..! but this movie realize me about few things...

Sunday, November 07, 2010

blank update..

ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته

hampir seminggu bercuti dari internet-menet nih... just feeling so tired n nk tido ja... so today i'm here again in my personal space... 

as usual.. sebelum start menaip, a lot of thing bersarang dlm kepala tak sabar2 nk keluar... bila dh stat mukadimah, suddenly blank and need some time to be refreshed... husshhhh~

okey..

perkara pertama..

Monday, November 01, 2010

nota hati


ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته


Hati ku berdetak-berdetuk
tatkala ia disapa oleh suatu perasaan
perasaan yg aku sendiri tidak mengerti
bukan pertama kali aku disapa oleh nya
namun sapaan itu masih tetap mengganggu hatiku

acapkali dlm hidup yg ku lalui
aku menangisi perasaan ini yg hadir tnpa ku undang
sebuah harapan terbina tanpa ku pinta
dtg nya tidak ku jemput
perginya memberi tenang buat jiwa yg bergolak

Wednesday, October 27, 2010

alasan dan alasan..!

ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته


sedar tak sedar... this wud be my 100th entry in here... alhamdulillah diberi ilham oleh Allahu S.W.T. utk menumpahkan segala bicara di sini... sbg alternatif bg diri utk keluar dari kepompong keresahan yg tak bertepian... harapnya aku takkan menyalah gunakan Kalaam Min Qalbi dgn apa2 yg tidak sepatutnya... mohon dilindungi dari segala fitnah yg takkan pernah berakhir selagi aku masih bernafas di "sini"...

Monday, October 25, 2010


ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته



aku merindui suatu saat dan detik itu...
yg telah terlalu lama aku tinggalkan..
aku terlalu merinduinya..!!

mgkin kah akn tercapai impian dan harapan..
yg pernah aku lakarkan suatu ketika dahulu...
utk menjejak kaki ke sebuah daerah ilmu..
yg aku cemburu tatkala ia dimiliki oleh "mereka"..

Friday, October 22, 2010

headche~~

ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته


emmm... just feeling like to write something in here.... kalau ikutkan tiap2 hari pn rasa mcm nk update how my life is going on.... cuma sometimes tu serius tak tau nk ungkapkan perasaan dan apa yg ada di minda dlm bentuk kata2... nk bercerita pot pet pot pet tu.... blh la ckit2 dgn my sis in law... hehehe~ but for sure will not go deep into my real emotion and feeling... manusia yg susah nk berkongsi ni (me myself) mmg tak upaya la... huhu~

Thursday, October 21, 2010

ketenangan dalam diri

ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته


few days i struggle with myself to be calm and happy again... hanging out with frens, sleeping, facebooking, etc... but still it feels like something is missing.... it's not that hard to know what's going on actually... it just....... kesibukan duniawi merenggut sedikit masa yg selama ni ada jgk aku peruntukkan utk DIA...

Thursday, October 14, 2010

fitrah diriku....

ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته


akhirnya..... aku mengikut jejak langkah mereka...
airmata yg aku pertahankan tumpah jua....

i don't know what happen yesterday... i felt so down that make me so depress dan akhirnya menangis... 

Tuesday, October 12, 2010

just blabbing....

ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته


we meet again in this lovely movely bloggie... hehe~

rasa cam nk mark down something today... alhamdulillah selepas cuti hari sabtu lepas, mmbe2 masuk keja dgn lebih bersemangat dari minggu lepas... keserabutan tu masih ada, yg hantar surat resign pn ada... tp baki2 yg tertinggal tu nmpk nya tak la down sgt mcm last week... sgt100x bersyukur padaNya... alhamdulillah~

Saturday, October 09, 2010

speechless...

ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته


alhamdulillah berkat pertolongan Allahu Taala, aku dh berjaya menjadi seorang CSR... aku dah tak tau nk meluahkan rasa yg terbuku... jadi di sini aku kembali melakarkan bicara2 yg tak terungkap di bibir....

semalam merupakan hari pertama aku memulakan tugas secara rasmi... aku tak nafikan kerja aku kali ni agak mencabar, tp entah lah... mgkin bukan aku utk mengalah sebelum berjuang sehabis daya... mgkin kerana aku enggan dikatakan seorang yg lemah... sekalipun aku punya rasa ragu, tak yakin dan sebagainya... aku lebih senang utk pendamkan shaja dan lebih gemar utk maintain cool... huhu~

Sunday, September 12, 2010

tQ mommy...

ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته


Last time ain dh mention bout my big day isn't it?? nk jadikan cerita, kebetulan pg2 raya tu mood ain agk kurang cntik ckit... sbb sgt100x mengantuk...!! mlm gatal pegi tido lmbt, dh pagi kena bangun awal, padahnya mmg moody la... huhu~ sorry to mommy terpaksa melayan kerenah anakanda yg sorg nih yg tah hapa2 ja...

Friday, September 10, 2010

mY BiG dAy

ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته


Alhamdulillah... akhirnya hari yg di tunggu2 oleh seluruh umat Islam di dunia tiba jua... HaRi RaYa aIdiLfiTRi...!! perayaan yg disambut sbg meraikan kemenangan umat Islam mengharungi sebulan Ramadhan... mungkin ada yg sayu + sedih meninggalkan bln penuh keberkatan itu, dan mgkin ada yg terasa lega kerana akhirnya dh blh raya... huhu~ me??? memadailah hanya diri dan DIA sahaja yg mengetahui...

Wednesday, September 08, 2010

sakitnya kebenaran

ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته


Hurmmm... this is my personal space right? selagi tak menyentuh apa2 sensitiviti masyarakat, suppose ain bebas utk menulis apa2 sahaja di sini... right?? 

ain baru lepas buka fb... ada satu komen dlm satu group yg ain join, yg agk membuatkan ain rasa mcm... 

"kot ye pn nk memberitahu ketidak puasan hati, perlu la kenyataan tu dibuat secara umum..??"

Monday, September 06, 2010

juadah berbuka di kala aku bersendirian~

ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته


Just for sharing... last 2 days, ain berbuka sorg ja kat umah... abg balik dengkil... jom tgk apa yg ain mkn utk dua hari nih.... zassssssssssssss..!!


HaRI pErTaMa........


 ini sajalah yg termampu disediakan sbb brg2 basah blom topup lagi.. nk membeli kt luar, malas..! huhu~ juadah berbuka + bersahur....
(jgn terpedaya dgn rupa paras lauk2 nih....)

Wednesday, September 01, 2010

gaji pertama.. heee~

ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته


Ada sesuatu yg ingin ain catatkan di sini sbg peringatan buat diri sndiri dan jugak sesiapa yg mgkin terjengah ke teratak ku ini... mcm hepy ja tajuk entry sbb baru dpt gaji kan... hehe~ Alhamdulillah....

Gaji yg ain dpt tak la sebanyak mana sejujurnya selepas ditolak sana sini... blh la nk hidup... mudah-mudahan sempat smpai ujung bulan nnti...  inshallah.. :) tp ain tak kisah sgt psl duit ni... ada rezeki lebih, ain simpan utk kegunaan masa hadapan... kalo tak dak pn, it's ok... guna ja dulu... lg pn mati esok bukan nk bwk duit masuk kubur sekali...

Sunday, August 29, 2010

mak dh makin maju...

ألسلام عليكم ورحمة ألله و بركاته


Petang tadi mom call... she told me something yg susah la jgk nk diterima... huhuhu~ mak berjaya menjumpai teratak kecil anak dia ni... huh...! tak tau la whether it's a kinda of good news or a bad news...

bagus lah mak berjaya belajar pasal teknologi ni kan... happy for her... but still feeling unbelievable bila ada satu post yg aku tak bercadang nk memberi mak or abah bca, dh berjaya di baca oleh beliau... dan lebih aku tak percaya, mak jmpa sendiri address ke website nih... bunyi mcm something hidden ja bg aku...

Wednesday, August 25, 2010

aku wanita biasa..

ألسلام عليكم ورحمة ألله وبركاته

wanita aka perempuan... 

kejadian Allah yg sgt indah sebenanya sehingga diibaratkan wanita sbg perhiasan dunia... 

keindahan tu bernilai bila sukar didapati or so called as "rare"... analogi nya seperti berlian yg sgt tinggi nilainya dan org pn takkan pertikaikan kenapa nilai dia tinggi... why?? sbb suma org pn tau bukan senang nk dpt berlian nih... byk proses yg perlu dilalui dan kualiti pn tinggi....

Tuesday, August 24, 2010

kenapa ya.. + rindu...

ألسلا م عليكم ورحمة ألله و بركاته


kenapa ya... acapkali dalam kehidupan kita akan rasa sunyi, alone, dan perasaan2 yg seumpamanya...perasaan yg bukanlah mudah utk ditangani bagi aku... siapa yg suka utk bersendirian sepanjang fasa hidup dia..? aku tak percaya ada org yg blh hidup tnpa berkawan dgn sesiapa... plg tidak, dia perlu jgk berkawan dgn benda bukan hidup such as pokok, haiwan, etc.

Wednesday, August 18, 2010

sesat..! huhu~

ألسلام عليكم ورحمة ألله وبركاته


Short entry only... rasa mcm nk jgk cerita pasal kesesatan yg berlaku semalam... huhuhu~

Kemarin masa nk pegi keja, it's raining heavily... so ain decide utk drive ke tempat keja... konon2 nk amik jalan jelatek utk mengelakkan sebarang kemungkinan yg tak diingini (tak nak lmbat sampai..).. tapi nmpknya lain plk yg jadi... huhuhu~ i got lost... sesat smpai ke setapak, pusing2 smpai balik jalan tun razak... siap dh smpai masuk ke KL... perjalanan yg sepatutnya kejap ja, tetiba jadi sejam lebih... alhamdulillah tak kena denda pa2 ngn trainer... (~_~)

Monday, August 16, 2010

philosophy of my life...

ألسلام عليكم ورحمة ألله وبركاته

Nothing much to write... Saja nk menaip sesuatu kat sini... Rasa mcm dh lama ain tak berfalsafah pasal kehidupan... huhuhu~ 

hemm, bg ain yg bukanlah pakar dlm mehnah hidup ni, ain ada pandangan sendiri on how life shud be... apa pn  yg dihadapi, bg ain yg penting kena terus positif + optimistik + yakin selalu pada Allah... sbb kalo nk layan sgt negativity yg ada dlm minda, hati, etc. mmg kita akan terus rasa tak best la jwb nya... manusia perlu belajar mengenal kepahitan sebelum menghargai kemanisan... itu lumrah hidup... sama jgk mcm org yg berjaya tu biasanya adalah org yg dh berpuluh-puluh, or mybe dh beratus-ratus kali menempah gagal terlebih dulu... this is such a simple formula n simple calculation, isn't it..??

clueless entry

 ألسلام عليكم ورحمة ألله وبركاته


Tiba2 jadi clueless nak mulakan entry kali ni... setiap kali tergerak nk menulis pn, mesti disebabkan ada sesuatu yg agak mengganggu fikiran... i'm not sure how to say this... but it gives me trouble somehow in someway... ~sigh~

Tuesday, August 10, 2010

Ya Ramadhan...

السلام عليكم و رحمة ألله و بركاته


Ramadhan yg ku tunggu2 selama hampir dua bulan akhirnya tiba juga... Alhamdulillah kerana masih lagi berkesempatan utk menyambut nya pada tahun ini... sgt100x bersyukur..!

Friday, July 30, 2010

..hati dilanda gerimis..

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Lamanya tak menjenguk ke sini...  actually selalu jenguk, cuma tak dpt nk tulis apa2... mungkin sbb kesibukan atau kesukaran utk mencari perkataan yg tepat bagi menyampaikan segala rasa yg terbuku di hati... huhuhu~ byk sgt menda yg rasa mcm nk diluahkan di sini, tp terkekang oleh beberapa faktor... antaranya mcm yg ain dh tulis tu la... tak tau mcm mana nk dicoretkan rasa yg ada ni... pstu tak leh nk sesuka hati meluahkan pn ye jgk.... huh..! penyudahnya, diamkan ja dulu sebelum tiba masa yg sesuai utk berbicara...

Saturday, July 10, 2010

Ngobrol kosong di awal pg

Assalamualaikum w.b.t...

We meet again at this early in da morning... Hurmm.. esok nk pegi KL, tp brg2 satu hapa pn tak packing lg... jwb nya pg esok cnfirm kelam kelibut la... :p

I tried to go for a sleep, tp mata ni somehow susah plk nk lelap... ~sigh~ dunno what's happening really.. dh tertukar body clock kot sbb asek tido lewat ja beberapa hari ni... huhu~

Monday, July 05, 2010

-i am back-

Assalamualaikum... 

Agak lama rasanya ain menyepikan diri tanpa sebarang entry baru... smpaikan teman serumah pn perasan yg ain dh lama tak menulis... entahlah... mungkin hilang sekejap dlm dunia yg tak putus2 menduga diri... fikiran terasa di awang-awangan... minda hanyut dlm sebuah angan yg tak sudah... mencari-cari sesuatu yg tak berpenghujung... ~sigh~

Tuesday, June 15, 2010

ahlan wa sahlan shahr rajaab

Assalamualaikum...

Alhamdulillah tahun ni diberi kesempatan sekali lagi oleh Allahu s.w.t. utk bertemu dengan bulan rejab... Di sini ada sedikit perkongsian mengenai bulan ini...

Tadi search google utk cari fadhilat2 Rejab... of course la jumpa kan... kebanyakannya lebih kurang macam apa yg selalu ain dgr dan tahu... pasal Rejab ni bulan Allah, Syaaban bulan Nabi, dan Ramadhan bln umat Islam... itu antara2 fadhilat yg common tentang Rejab...

Wednesday, June 09, 2010

aku dan mak dan abah...

Assalamualaikum...

First and for most, ain sekarang dh berjaya balik ke kedah... heheh... awal ckit dari jadual asal... alhamdulillah... kepok lekor jgk berjaya akhirnya dibeli w.pn agak pening kepala memikirkan mau beli di mana...

Monday, June 07, 2010

Gaza's vs. Malaysian

اسلام عليكم ورحمة الله وبركاته

I am back to my beloved kalaam min qalbi... akhirnya selepas hmpir seminggu mencutikan diri... dan inshallah akan melanjutkan lagi cuti beberapa hari akan datang... to be with my beloved family... ahaa... can't wait to see them all... especially my niece n nephew... (^_^)

Tuesday, June 01, 2010

kembara jiwa di Kuala Terengganu

Assalamualaikum w.b.t...

I really miss my bloggie... huhuhu~ terasa mcm terlalu byk yg ingin dicatatkan hasil kembara diri beberapa hari ni... hehe.. bukan kembara apa pn, cuma lawatan yg asalnya hanya untuk melepaskan rindu buat teman2 tersayang, akhirnya menjadi pengungkai pada beberapa lagi persoalan kehidupan... alhamdulillah..! kerana dari Nya jua segala petunjuk itu datang... :)

Friday, May 28, 2010

...tears that cannot flow down...

This few days, ada sejenis luka yg telah aku benamkan jauh ke dasar hati seems to occurred again... mula-mula satu kenangan lampau yang pahit terimbau, aku masih mampu menelannya semula... tapi tiba-tiba hati aku dicalari dengan luka lain pulak hari ni yg langsung mengingatkan aku dengan luka-luka lain yg penah aku alami dulu... dan ia nya menyakitkan perasaan..

Friday, May 21, 2010

Subuh Jumaat yang menenangkan

 Assalamualaikum w.b.t...

Sekali lagi jutaan pujian buat Allahu Subhaanahu Wa Taala atas limpahan rahmatNya yg tak penah bertepian buat hamba2 Nya... alhamdulillah... tenkiu Allah... hanya itu lafaz yg mmpu aku keluarkan atas keringanan yg diberikan pada pg ini... hati gembira dan tenang dgn apa yg berlaku maghrib semalam dan Subuh hari ni... sgt100x bersyukur w.pn hari2 seterusnya aku tak pasti lg mcm mana...  dan aku PASTI akan turut berusaha utk menghargai segala pemberian Allah pada ku... inshallah... Allahu ma'ie, Allah nazhiri, Allah shahidi...

Thursday, May 20, 2010

guruh

Assalamualaikum....

Alhamdulillah syukur pada Allah Taala kerana masih lagi bernafas pada hari ini setelah mengalami ketakutan yg teramat semalam... huhu~ hujan sgt lebat semalam... pukul berapa tak sure la plk... tiga kali guruh berdentum dengan bunyi yg sgt100x menakutkan... hujan plk lebat turun mencurah-curah ke bumi... masa tu, tiba2 terlintas di kepala otak...

Friday, May 14, 2010

-losing again-

Assalamualaikum...

Sekali lagi aku diuji... tp aku bersyukur kerana aku yakin aku dpt melepasinya dengan hati yg redha... another lose... mungkin ini la didikan Allah pada hatiku... untuk merasa kosong pada kehilangan berbentuk duniawi... menerima segala ketentuanNya dengan penuh rasa kehambaan... menelan gundah dengan tenang sekalipun jiwa diamuk resah...

Wednesday, May 12, 2010

...guilty...

Emm... kenapa ya susah sgt nk menjaga diri agar terhindar dari fitnah... kalaupun org tak kisah, tp aku sgt la kisah dgn menda2 remeh temeh gini... (remeh ke..??? bg aku tak remeh la aku kisah.. huhu~).. salah aku sbb tak tegas ka, atau sbb keadaan yg mendorong..?? Ya Allah... tak suka, tak suka, tak suka..!!!!

Friday, May 07, 2010

Nak balik...!! :((






Ain nk balik kedah..!! huhuhu~ rasa serba salah plk bila abah call ckp mntak tlg belikan kepok lekor bila2 ain balik nnti... semalam pn ain tak tau la kenapa rasa berserabut sgt... as if something is going wrong... mintak-mintak mak ngn abah sihat2 ja... amiin...


 

Tuesday, May 04, 2010

My promise!

Few days ago, ain attend wedding feast one of my coursemate.. alhamdulillah diberi kesempatan utk menghadirkan diri walau pun pada awalnya ain agak reluctant utk pegi... tp mengingatkan yg menghubungkan silah tu adalah tuntutan agama, last minute ain decide utk ikut sekali ke sana...

Thursday, April 29, 2010

hati oh hati....

Tak tau kenapa, suddenly i miss my old days so much... my heart is aching... most of da time i felt like to cry... i see all the wrong-doings  around me, but i can't say anything... i felt guilty to HIM... T-T

Wednesday, April 21, 2010

kalau dulu......... tapi sekarang........

Assalamualaikum w.b.t...

Alhamdulillah hari ni diberi kudrat dan sedikit lagi ilham untuk menaip sesuatu yg inshallah berguna untuk diri sendiri... :)

Hari ni ain beli 2 buah majalah "Solusi"... untuk sesapa yg nk mencari bahan bacaan ilmiah, cuba la baca majalah ni... byk input2 menarik yg dpt dipetik...

Friday, April 16, 2010

Ilmu ada di mana-mana



Assalamualaikum...

Sebuah novel yang ain baca baru2 ni betul meninggalkan kesan yang mendalam di hati... moga Allah memberi kebaikan pada penulis nya... ain yakin karangan beliau beserta keikhlasan untuk menyampaikan dakwah pada masyarakat menggunakan mata pena... alhamdulillah smpai juga ke hati ni... tanda masih ada keimanan padaNya... mudah-mudahan.... amiin...

Thursday, April 15, 2010

I was born to love you

I found this song while watching a Japanese movie - Pride... There's something bout this song that attracted me so much... the lyrics and also the melody... it contain both happiness and sentimental mode for me... i dunno how to describe the feeling while listening to this song, but there's really something bout it... :))

back in here

Assalamualaikum...

Just utk mengupdate kedudukan terkini ain... currently ain dh ada di kuala berang semula, meneruskan praktikal di sg como, tasik kenyir... moga2 segalanya lancar dan dipermudahkan oleh Allah s.w.t...

Sunday, April 04, 2010

self-confusion

Sometimes bila sesuatu yg kita lakukan memberi kesan bukan hanya kepada diri sendiri, tetapi turut melibatkan org lain, hati pasti mula merasa serba salah... patutkah diteruskan cara sendiri, atau hentikan segalanya...

Thursday, April 01, 2010

Critical thinking...

Assalamualaikum w.b.t...

One of my strength and ability is having a critical and an analytical types of thinking... as for me, i am thankful to Allah for this advantage i have... but somehow, it makes me feel thirsty when i don't have anyone to discuss a matter up to my level... i keep searching for someone that can give me the same critical ideas which i hope can open up my mind n make me think n think n think... coz i am a thinker... simple discussion is okay with me but not enough... i don't think "sikap ambil mudah" is something that is taught in our religion - Islam... of course only base on the little knowledge bout Islam that i know... hope someone to correct me if i am wrong... or people can leave me with my fault without a single feeling to correct it... ur choice.. not mine.. :))

Wednesday, March 31, 2010

my _ _ _ _ _ _ niece

Assalamualaikum...

After about 2 weeks she was born, now only i got little time to write something bout her... 

nur aribah sebaik keluar dari labour room... dh pndai isap jari... huhuhu~

Saturday, March 27, 2010

catatan ringkas...

Assalamualaikum w.b.t...

Lama tak menjengah ke ruangan blog ni... byk yg dh berlaku... suka atau duka... terhiris ke tersenyum... a lot of thing happened within these few weeks... setiap hari dilanda konflik... setiap hari membuka ruang baru utk aku terus fikir dan terus berfikir tentang masa depan... sama ada utk jgka masa pendek mahu pn pnjg... thp kerisauan utk insan2 yg tersayang pn makin berganda... ya Allah... Kau saja yang Maha Mengetahui...


Sunday, March 14, 2010

nikmat gembira..:D

Assalamualaikum w.b.t...

Sejak semalam hati ku berbunga-bunga keriangan... ucapan setinggi-tinggi syukur aku pnjatkan pada Allah s.w.t yg sentiasa mendengar suara hati kecil ku... Subhanallah...! betapa aku kagum dgn kekuasaanNya... di saat diriku hmpir terleka semula, Dia memakbulkan permintaan ku sekaligus menyedarkan aku betapa agung nya Tuhanku... bukanlah niat utk menggembar-gemburkan rasa hati, tp sekadar ingin berkongsi... tatkala aku menyedari bahawa Allah telah memberi apa yg aku ingini, perasaannya tak ubah seperti menerima hadiah dari seorang kekasih... tima ksih Ya Allah..! hanya itu kata yg mmpu aku lafazkan... Alhamdulillah..!

Monday, March 08, 2010

jati diri seorang Muslim

Assalamualaikum...

Setelah beberapa hari membeli buku "Cintaku setelah Allah dan Rasul", akhirnya hari ni diberi kesempatan dan ruang oleh Allah s.w.t utk membaca nya sehingga tamat... alhamdulillah... membaca coretan saudari Sharifah Syarha dalam buku tu membuatkan aku terkenang pada suatu matlamat yg aku cari suatu ketika dulu... betapa Allah menyayangi ku... memberi petunjuk demi petunjuk dlm keseorangan yg aku rasakan sekarang... aku tetap bersyukur w.pn menyedari betapa dangkal nya iman dan penghayatan dlm memberi cinta kepada Nya...

Friday, March 05, 2010

enjoy myself.. :)

Assalamualaikum....

Terasa release seketika diri ini tatkala berpeluang utk bertemu dgn teman2 seangkatan masa di UMT dulu... alhamdulillah ats kesempatan, ruang dan peluang yg dikurniakan oleh Allah s.w.t kepada aku... at least semua objektif utk turun bndar accomplished... dpt jmpa mmbe2 of coz, dpt jmpa cikno, dpt jmpa pn asma, dpt beli seluar slack... hehe~ ok la tu... another important thing is, dpt merempit selepas beberapa bln bercuti dari aktiviti tersebut... mmg best la... nikmat nya rasa... w.pn hanya sekejap... tp blh la nk lepas gian... ;p

Tuesday, March 02, 2010

beli-belah di KT

Assalamualaikum...

Em, hari ni pegi KT sbb nk setelkan pasal kad ATM CIMB... tah sbb pa tiba2 no pin salah lak dah... mcm2 sungguh... masa pegi ain yg bwk motor... pedih yg amat la mata dgn habuk2 segala mak nenek... huhu~ byk gak destinasi kat bandar tadi... malam baru balik... dlm 9.30 pm baru smpai umah... hehe..

thanks ya Rabbi

Assalamualaikum...

Alhamdulillah syukur sgt pada Allah s.w.t yg tak pernah gagal memberikan petunjuk tatkala hmba Nya memerlukan... as I said, nobody knows me better than HIM...

Monday, March 01, 2010

tough time

Assalamualaikum...

lama tak update blog... draft dh byk yg tersimpan ja dlm kotak draft tu... mybe takkan publish smpai bila2 la kot... nk menulis ni kalo pause sana sini, jwb nya hye2 bye2 la... huhhhhh! unless something really big is happening, my fingers won't able to work so well in writing something for my dearie mearie bloggie... that is life i guess... bila diri dah terdesak utk mengeluarkan sesuatu, masa tu la kita perlukan substrate utk memuntahkan segala-galanya... n for me, my writing is always one of my way out from the exhausted situation that i always had to deal with... ya Rabbi... Kau saja yg Maha Mengetahui..!

Saturday, February 13, 2010

bertabahlah....

Assalamualaikum...

So, kesudahan penantian bas ke Kajang pada 11hb yg lepas berakhir pada jam 1 pg... tak cukup dgn dugaan menunggu selama 3 jam, tayar bas pecah plk dah kt tgh2 jln... mashallah... tp syukur la perjalanan tu berjaya gak smpai ke destinasi pemandunya... huhuhu~ bukan destinasi ain... sedey gak la masa tu dgn keadaan kakiku yg tercedera, lg terpaksa jln ke sana ke sini... ikutkan logik n lembik badan, mmg rasa tak larat dh kot... silap2 leh KO kalo org lain yg kena lalui apa yg ain lalui tu... tp tu la... Allah bg tubuh badan, minda, mental suma sihat kat ain... jd w.pn perjalanan tu agk mencabar zahir+batin, still mcm tak effect sgt la pon... huhuhu~ sometimes i wish i can fall sick badly to rest for a while from this bz life... hurmmm~ tp pikir2 balik... Allah dh bg sihat, gatal nk sakit... org yg asek sakit sokmo tu plk, hope badan depa kuat... manusia..! cmtu dh la... tak reti2 nya nk bersyukur pemberian Allah... :p

Thursday, February 11, 2010

dugaan.. dugaan... Ya Allah...

By the time ain menulis post ni, ain ada kat perhentian bas Kuala Berang menunggu bas utk ke Kajang... sepatutnya bas ni bertolak kul 10 mlm... tp malangnya, 10.30 tadi baru dia gerak dari KT... Allahuakbar... stress  rasa!! tak tau nk ckp cmna la... dlm erti kata lain, ada lebih kurang sejam lagi nk kena tunggu kat cni... dh la badan pn rasa letih sgt ni... ngantuk gila2 dh... Ya Allah... sabar ja la... lemah tol bab kena menunggu lama2 gini... antara menda yg sgt menguji kesabaran ku... ain, ain... sabar2.... sesungguhnya sabar tu sebahagian drpd iman... ujian lagi utk aku Ya Allah... astaghfirullahal'azhim.....

Wednesday, February 10, 2010

aku, kerengga, dan jambu air

Assalamualaikum...

Hari ni nk cita pasal sebuah peristiwa yg menyebabkan ain tiba2 jadi terkenang dan terpikir beberapa perkara... pagi tadi sebelum g keja, mengait buah jambu air kat depan umah ni... kait ngan nah dua org... padahal lmbt dah pn masa tu.. hehe~

Tuesday, January 26, 2010

almost drawn...huhuhu~

Assalamualaikum...

Ada satu story yg penting utk ain remark...  hari ni ujan mashallah punya la lebat nya tak tau nk kata... tersangkut kat umah sangkar tu lama la jgk... duduk kat tgh2 tasik mcm tu, dgn ujan bagaikan ribut, agak merisaukan la... takut tersangkut situ tak dpt nk naik darat... huhuhu~ jadi bila ujan dah agak2 surut, kami pn cepat2 la nk beredar dari umah sangkar tu... masa dok berjalan atas pelantar sangkar tu, tah cmna papan tu patah n one of my leg tersangkut kat celah2 ruang papan yg patah tu... n my body already fall down... muka ni sempat la mencium air sangkar tu...

Thursday, January 21, 2010

be positive...!

Assalamualaikum...

It's very important to be positive and to look everything from a positive point of view... first n for most, sebelum aku terlupa... my sis, Kak Shah call me this evening... glad to talk to her... n also at the very same time, Ummi Salmah msg gtau dia dpt posting kat Sarawak... both of them are gonna give birth within this year... alhamdulillah... i'm happy for them... moga Allah permudahkan segalanya utk mereka berdua... amiin...tak sabar nk dpt ank sedara sorg lg n also ank sedara angkat (mak dia bg ke tak aku nk jd mak sedara angkat anak dia, aku tak kisah..).. :p

Tuesday, January 19, 2010

someone i'm looking for..

Assalamualaikum...

On the way nk menulis entry ni, tiba2 tersembang kejap ngn atikah sharbani... n dia suggest this one book entitled "pemilik cintaku selepas Allah dan Rasul" hasil nukilan Fatimah Syarha... secara tetiba arah penulisan ain jadi berbeza dgn apa sebenanya yg nak ain karangkan mula2 tadi... tp still mmg ada kaitan ngn apa yg ain nk tulis... don worry... i search bout the book's info n indeed it shud be an interesting one... thnx Ya Ilahi kerana sntiasa memahami apa yg bermain di hatiku... setiap kali aku hmpir kehilangan arah, Kau pasti menghantar utusan utk menunjukkan aku jalan... regardless how bad my ibadah for U, U still always look after me with lots of YOUR love n care... Ya Allah...... Agungnya kasih Mu buat hamba2 Mu...

Monday, January 18, 2010

Apa lagi yg mungkin berubah?

Each time aku on9 dan ternampak sahabat yg sorg tu, hati aku msti terasa something... why should things turn this way? menyesal? utk apa aku nk menyesal? setiap yg Allah takdirkan tu pasti bersebab... dh tu..? i'm not sure either... i hate losing my fren no matter for what reason... ya Allah... tunjukkan la aku apa yg terbaik utk aku lakukan... amiin...

Sunday, January 17, 2010

feeling good... :)

Assalamualaikum...

Alhamdulillah dlm 2 hari ni ain rasa lebih tenang n i dont know why that i felt so in peace... my previous post sound like terrible... but actually its not really that bad... :) mybe bila hari2 yg dilalui lebih bermakna, i felt better... mcm kemarin, dpt borak2 ngn pkcik syawal pasal ikan, i consider that as a knowledge... hari ni plk kira ada la keja utk dibuat menyebabkan kebosanan yg ain selalu alami tu decrease la...
Powered by Blogger.

About Me

My photo
I was born on 5 Muharram 1407.. sweet and cute lady~ haha~ just joking... common and moderate... a little servant of Allah.. love art... complicated~~